Emlő ultrahang

Az emlők ultrahangos vizsgálata sugárterheléstől mentes, nem káros, nem fájdalmas és bármilyen életkorban ill.  állapotban elvégezhető, megismételhető. 

Az ultrahang vizsgálat menete

Így zajlik a vizsgálat

A 30 éves kor alatti hölgyek esetében önállóan, 30-35 éves kor között szükség szerint mammográfiával kiegészítve, 40 éves kor felett pedig a mammográfia kiegészítéseként alkalmazzuk a diagnosztikában. Alkalmas implantátum ellenőrzésére, valamint terhesség és szoptatás alatt is elvégezhető ellenőrzés céljából. Különösen javasolt akkor is, ha a családban már előfordult valamilyen emlőbetegség.

A vizsgálatot célszerű a ciklus 10-14 napjára időzíteni. Előkészítést nem igényel és maximum 20 percet vesz igénybe. Segítségével számos gyakori eltérés gyorsan és könnyen kimutathatóvá válik. Panasz esetén az időfaktor fontos tényező lehet, így kérje mielőbb szakorvos segítségét a diagnózis felállításához.

Napjainkban számos emlőpanasz (pl.: emlőfájdalom, csomó érzés, mellfeszülés) valamint a különböző emlőbetegségek (pl.: jóindulatú csomó, ciszták, gyulladás, daganatok) kivizsgálása egyre hangsúlyosabbá vált a hölgyek körében. Sajnos Magyarországon a rosszindulatú emlőfolyamat a leggyakoribb daganatos megbetegedések közé sorolhatók. Csaknem minden nyolcadik nő érintett lehet valamilyen formában, ezért is kap jelentőséget az emlő szűrés és a komplex emlővizsgálat.

Fontos! Az ultrahang nem helyettesíti a mammográfiás vizsgálatot. 40 éves kor felett panaszmentes esetben mammográfiás szűrés, panaszos esetben komplex diagnosztikai vizsgálat (mammográfia és ultrahang) javasolt!

GYIK

Gyakran ismételt kérdések

Az emlő ultrahang vizsgálatot általában akkor javasolják, ha az emlőben valamilyen eltérés van, például csomó, fájdalom, duzzanat, váladékozás vagy a bőr megvastagodása. Az emlő ultrahang vizsgálat fontos kiegészítése lehet a mammográfiának, amely általában a 40 év felettieket szűri.

Az emlő ultrahang vizsgálatra általában nem szükséges előkészülni, és általában nem igényel semmilyen fájdalmas beavatkozást. A vizsgálatot azonban érdemes olyan ruhában végezni, amely könnyen levehető, hogy az orvos könnyedén hozzáférjen az emlőkhöz.

Az emlő ultrahang vizsgálatot általában nem tartják fájdalmas eljárásnak, és általában nem igényel semmilyen érzéstelenítést. 

Az emlő ultrahang vizsgálat segíthet a csomók, ciszták és más emlő problémák felismerésében. A vizsgálatnak minden esetben része a hónalj nyirokrégiók ultrahang vizsgálata is, amely pedig a nyirokcsomók kóros eltéréseiről adhat információkat.

Az emlő ultrahang vizsgálat gyakorisága függ többek között az egyén életkorától, panaszaitól és egyedi kockázatától. Azok a nők, akik magas kockázatúak a mellrák kialakulására, például akiknek családjában korábban előfordult mellrák, vagy akiknek BRCA génmutációja van, gyakrabban javasoltak emlő ultrahang vizsgálatra. Általában érdemes évente legalább egyszer végeztetni vizsgálatot a megelőzés és a korai felismerés érdekében

Időpont foglalás és elérhetőségeink

Kérdése van?

Töltse ki űrlapunkat és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Írjon nekünk üzenetet!

Jelentkezzen be telefonon!

Foglaljon időpontot online!