Hasi ultrahang

A hasi – és kismedencei ultrahang egy nem invazív diagnosztikai vizsgálat, amelyet a ProfiUH szakemberei végzik. A vizsgálat során az ultrahangos képalkotó rendszer segítségével áttekintik a hasi szerveket és környező szöveteket.

Az ultrahang vizsgálat menete

Így zajlik a vizsgálat

A vizsgálat eredményes elvégzéséhez éhgyomri állapot szükséges, így a vizsgálat előtt 5 órával már nem szabad enni (gyógyszerei bevételéről kérjük, egyeztessen munkatársunkkal), folyadékot azonban vehet magához, kizárólagosan szénsavmentes víz formájában (kávé és tea sem megengedett). A hasi ultrahang részeként a vizsgálat során a kismedencei szervek is áttekintésre kerülnek, amelyhez pedig telt húgyhólyag szükséges a vizsgálat időpontjában.

A vizsgálat során megfigyelhetjük a májat, epét, hasnyálmirigyet, lépet, beleket, hasi nagyereket, veséket, húgyvezetékeket, prosztatát / méhet, húgyhólyagot, így a hasi ultrahang alkalmas módszer a zsírmáj, epekő, bélgyulladás, veseciszta, vesehomok, vesekő, prosztata megnagyobbodás, mioma göb, egyéb ciszta, góc, hasi folyadékgyülem, emésztőszervi daganat és egyéb elváltozások észlelésére. Az eredményeket azonnal kiértékelik és a páciens azonnal tájékoztatást kap az eredményekről.

 A hasi ultrahang vizsgálat fájdalommentes és gyors, így ajánlott minden olyan esetben, amikor a hasi szervekkel kapcsolatos problémák merülnek fel. A ProfiUH szakemberei segítenek a vizsgálat előkészítésében és végrehajtásában, valamint a betegségek diagnosztizálásában is.

GYIK

Gyakran ismételt kérdések

A hasi és kismedencei ultrahang a következő szerveink szerkezetének, állapotának felmérésére szolgál: máj, epe, hasnyálmirigy, lép, vesék, bélrendszer, hasi nagyerek, petefészkek és méh / prosztata, húgyhólyag. Ugyanakkor fontos kiemelnünk, hogy az ultrahang a gyomor vizsgálatára nem alkalmas módszer (pl. reflux esetén).

A vizsgálat előtt 5 órával már nem szabad étkezni, folyadékot pedig kizárólag szénsavmentes víz formájában lehet fogyasztani (kávét, teát, rostos vagy szénsavas üdítőt tilos). A folyadékbevitel legyen folyamatos, hiszen a kismedence érdemi vizsgálatához telt hólyag szükséges. Az ultrahang vizsgálat során a betegnek általában fel kell húzni a pólóját és a hasát szabadon hagyni.

Az ultrahang vizsgálat teljesen fájdalommentes, csak enyhe nyomásérzetet és kellemetlen érzést okozhat, amikor az ultrahangos fejet a hasra helyezik. A vizsgálat időtartama általában 15-30 perc között mozog.

A hasi ultrahang vizsgálat javasolt lehet, ha a betegnél a következő tünetek jelentkeznek: hasi fájdalom, hasi puffadás, emésztési zavarok (például étvágytalanság, hasmenés, székrekedés), hányinger, hányás, sárgaság, vizelet színének megváltozása vagy a vizeletürítés nehézségei, hirtelen súlyvesztés, laboreltérések kivizsgálása. Javasolt továbbá évenként elvégezni a vizsgálatot kontroll céljából igazolt zsírmáj, hemangioma, máj- vagy veseciszta, epekövesség esetén.

Az ultrahang vizsgálat segítségével diagnosztizálhatók a következő b

Az ultrahang vizsgálat segítségével diagnosztizálhatók a következő betegségek: epekövesség, májzsugorodás, máj- és epebetegségek, lép betegségek, vesekő, vesemedence-gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, vastagbélgyulladás, hasfali sérv, daganatok, stb. Az ultrahang vizsgálat segítségével a betegségek korai szakaszban felfedezhetők, így hatékonyan kezelhetők.

etegségek: epekövesség, májzsugorodás, máj- és epebetegségek, lép betegségek, vesekő, vesemedence-gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, vastagbélgyulladás, hasfali sérv, daganatok, stb. Az ultrahang vizsgálat segítségével a betegségek korai szakaszban felfedezhetők, így hatékonyan kezelhetők.

Időpont foglalás és elérhetőségeink

Kérdése van?

Töltse ki űrlapunkat és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Írjon nekünk üzenetet!

Jelentkezzen be telefonon!

Foglaljon időpontot online!