Ízületi ultrahang

Az ízületi ultrahang egy olyan diagnosztikai vizsgálat, amely az ízületek állapotának felmérésére és károsodásának felismerésére szolgál. A vizsgálat során ultrahang hullámokat használnak az érintett terület vizsgálatához, és ezek a hullámok egy képalkotó eszközön keresztül megjelenítik az ízületi struktúrákat.

Az ultrahang vizsgálat menete

Így zajlik a vizsgálat

Az ízületi ultrahang elsősorban ízületi sérülések utáni állapotok ellenőrzésére szolgál, jellemzően röntgen vizsgálat kiegészítéseként, de önállóan alkalmazható különböző folyadékgyülemek azonosítására (vérömleny, gennyes folyadék, Baker-cysta, stb.), szalagszakadás észlelésére, ízfelszínek megítélésére, környező izomcsoportok állapotának felmérésére. Alkalmas vizsgálat lehet azoknak az embereknek, akik az ízületekben tapasztalnak fájdalmat, duzzanatot, merevséget vagy bármilyen mozgáskorlátozást. 

Az ízületi ultrahang vizsgálat fájdalommentes és nem invazív. Az ízületi ultrahang vizsgálat előtt a betegnek le kell vennie a ruháját az adott területről, majd a vizsgálat során a radiológus egy kis mennyiségű zselét juttat a bőrre a vizsgálófejjel, így az ultrahang készülék a belső struktúrákat megjeleníti a képernyőn. 

A radiológus az ultrahang képek alapján képes megállapítani az esetleges ízületi elváltozásokat és annak súlyosságát. 
Az ízületi ultrahang vizsgálat gyorsan és hatékonyan végrehajtható, és az eredmények azonnal értékelhetők. 

Összességében az ízületi ultrahang vizsgálat fontos diagnosztikai eszköz az ízületi problémák felismerésében. A vizsgálat fájdalommentes, nem invazív és hatékony, és lehetővé teszi az kezelőorvosok számára, hogy időben felismerjék és kezeljék az ízületi problémákat.

GYIK

Gyakran ismételt kérdések

Az ízületi ultrahang segítségével felmérhető az egyes ízületek alkotóelemeinek állapota úgy, mint ízületi tok, ízületi szalagok, ízfelszínek, ínak, környező izomszövetek.

Az ízületi ultrahangot általában azoknál a betegeknél alkalmazzák, akik ízületi fájdalmakkal, merevséggel, duzzanattal vagy mozgáskorlátozással küzdenek vagy ízületi sérülés következtében vannak panaszaik. Az ultrahangos vizsgálat segítségével a radiológusok meghatározhatják az ízületi folyadék mennyiségét, az ízületi tok vastagságát, az inak és a szalagok állapotát, valamint az ízületi porc és ízfelszínek állapotát. Sérülés esetén jellemzően a sérült terület röntgen vizsgálatának kiegészítéseként alkalmazandó az esetleges csontsérülések kizárása mellett előforduló további, panaszokat magyarázó szövődmények felmérése céljából.

Az ízületi ultrahang segítségével diagnosztizálhatók az ízületi gyulladások, a porckopás, a reumás megbetegedések, az inak és a szalagok sérülései. Az ultrahang segítségével a radiológusok képesek megállapítani, hogy az adott ízületben van-e kóros folyadékgyülem, rostfolytonossági hiány, vagy más szövetsérülés.

Az ízületi ultrahang általában nem igényel különösebb előkészületeket. 

Időpont foglalás és elérhetőségeink

Kérdése van?

Töltse ki űrlapunkat és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Írjon nekünk üzenetet!

Jelentkezzen be telefonon!

Foglaljon időpontot online!