Pajzsmirigy ultrahang

Az pajzsmirigy ultrahang egy fájdalommentes és nem invazív vizsgálati módszer, amelyet a pajzsmirigy állapotának megítélésére alkalmaznak. Az eljárás során a pajzsmirigyet ultrahang hullámok segítségével vizsgálják meg, és az így kapott képek alapján a radiológusok részletes információkat nyernek az pajzsmirigy állapotáról.

Az ultrahang vizsgálat menete

Így zajlik a vizsgálat

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat előnye, hogy rendkívül gyors és pontos, ezért a diagnózis megállapítása jellemzően nem igényel további képalkotódiagnosztikai eljárást, és nem jár sugárterheléssel, így biztonságosan alkalmazható. Az eljárás segítségével a radiológusok megbízható információkat kapnak a pajzsmirigy állapotáról, például annak méretéről, alakjáról, szerkezetéről, az esetlegesen benne található csomókról (göb, ciszta) és egyéb elváltozásokról.

Az eljárás során a beteg egy vizsgálóasztalon fekszik, és a nyakát kissé hátrahajtva a radiológus ráhelyezi a vizsgálófejet az érintett területre, amelyről azonnal képet kap az ultrahang készülék kijelzőjén, továbbá vizsgálja a pajzsmirigy vérkeringését és különböző méréseket is el tud végezni. Kiegészítő vizsgálatként megtekinti a nyálmirigyeket és a vizsgálat során látótérbe kerülő vérereket is.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálata során megállapítható göbösség (hideg-meleg), ciszta jelenléte, pajzsmirigy megnagyobbodás, pajzsmirigy gyulladás, pajzsmirigy sorvadás. Radiológusaink EU-TIRADS osztályozó rendszer használatával segítik az endokrinológus szakorvos munkáját annak megítélésében, szükséges-e további diagnosztikai eljárás (pl. szövettani mintavétel).

Összességében a pajzsmirigy ultrahangvizsgálat egy biztonságos és hatékony módszer a pajzsmirigy állapotának felmérésére, amely részletes információkat nyújt a kezelőorvosoknak (endokrinológus), és segít a problémák időben történő felismerésében és kezelésében.

GYIK

Gyakran ismételt kérdések

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat általában akkor szükséges, ha a pajzsmirigy megnagyobbodása vagy elváltozása miatt panaszok jelentkeznek, például nyelési nehézségek, nyaki fájdalom vagy duzzanat, vagy ha a pajzsmirigy zavarra utaló tüneteket észlelünk, mint például fáradtság, szorongás, hőhullámok, szívproblémák vagy hajhullás.

Általában nincs szükség speciális előkészületekre a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat előtt. Azonban ha a vizsgálat során cisztákat vagy csomókat észlelnek, további vizsgálatokra lehet szükség, például finom tűszúrással történő biopsziára.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat fájdalommentes és nem invazív. Az orvos vagy a radiológus egy kis kézi vezérlésű eszközt, ún. ultrahangfejet helyez a pajzsmirigy területére, ami ultrahang hullámokat bocsát ki és képeket hoz létre a pajzsmirigyről.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat képes azonosítani a pajzsmirigy megnagyobbodását, a csomókat vagy cisztákat, valamint az elváltozásokat, mint például a pajzsmirigygyulladás, a Basedow-kór vagy a pajzsmirigy-daganat.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat segítségével a kezelőorvos információkat szerezhet a pajzsmirigy állapotáról és méretéről, valamint az elváltozások jellegéről. Ezek az információk segítenek a kezelőorvosnak abban, hogy meghatározza a megfelelő kezelést, mint például a gyógyszeres terápiát, a műtétet vagy az ellenőrzést.

Időpont foglalás és elérhetőségeink

Kérdése van?

Töltse ki űrlapunkat és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Írjon nekünk üzenetet!

Jelentkezzen be telefonon!

Foglaljon időpontot online!