Ultrahang vizsgálataink

Az ultrahang vizsgálat egy nem invazív és fájdalommentes diagnosztikai eljárás, amely révén a belső szerveink szerkezetét és/vagy működését vizsgálhatjuk. A módszer az ultrahang készülék által kibocsátott hanghullámokat használja a test belső szerveinek megjelenítésére.

Hasi ultrahang

A vizsgálat célja lehet a hasi szervek általános állapotának felmérése, illetve speciális problémák kivizsgálása.

Doppler ultrahang

Segít azonosítani azokat a rendellenességeket, amelyek befolyásolhatják a vérkeringést a nyak területén.

Emlő ultrahang

Segít az orvosoknak az emlőben található eltérések, elváltozások, vagy egyéb problémák felismerésében.

Pajzsmirigy ultrahang

Előnye, hogy nincs szükség kontrasztanyag használatára, és nem jár sugárterheléssel, így biztonságosan alkalmazható.

Izületi ultrahang

Olyan diagnosztikai vizsgálat, amely az ízületek állapotának felmérésére és károsodásának felismerésére szolgál.

Így zajlik

Mi az ultrahang vizsgálat?

Az ultrahang vizsgálat során a radiológus egy speciális eszközt használ, amelyet az érintett területre helyeznek, ez a vizsgálófej (transzducer). A vizsgálófej által kibocsátott hanghullámokat a testben lévő szövetek és szervek visszaverik, és ezeket a visszaverődéseket az ultrahangos készülék érzékeli egy közvetítő közeg segítségével, ez a zselé. Az így továbbított információkat az ultrahang készülékben lévő számítógép feldolgozza, majd a képek megjelennek a készülék képernyőjén. 
Az ultrahang vizsgálat számos területen alkalmazható, például hasi, kismedencei, érrendszeri, kardiológiai, terhességi és nőgyógyászati vizsgálatokhoz. Az ultrahang vizsgálat fájdalommentes és nem invazív, így nincs szükség altatásra vagy érzéstelenítésre. Az ultrahang vizsgálat általában gyorsan elvégezhető, és nincs szükség a beteg előzetes felkészítésére.

Az ultrahang vizsgálat során a radiológus képeket készít, amelyek segítenek az állapot pontos diagnosztizálásában és a megfelelő kezelés kiválasztásában. Az ultrahang vizsgálat eredményei azonnal értékelhetők, és segíthetnek az kezelőorvosnak a betegség állapotának megértésében és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában. 
Az ultrahang vizsgálatok magas szintű pontossággal és megbízhatósággal rendelkeznek, és az egyik leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai eljárások közé tartoznak. Az ultrahang vizsgálat általában biztonságos és nincs mellékhatása, így ideális lehet azok számára, akik félnek a fájdalomtól vagy az invazív eljárásoktól.

GYIK

Gyakran ismételt kérdések

A vizsgálatok igénybevételéhez nem szükséges beutaló. Amennyiben mégis rendelkezik beutalóval, kérjük, hozza magával a vizsgálatára, hiszen ez számunkra további információval szolgálhat az Ön állapotáról.

Az ultrahang vizsgálatok többsége nem igényel előkészületet, kivéve a hasi és kismedencei ultrahang vizsgálatot, amelyhez éhgyomor (időpont előtti 5 órában koplalás) és telt húgyhólyag szükséges.

Az ultrahang vizsgálatoknak nincs mellékhatása. A vizsgálat során kibocsájtott ultrahang nem jár sugárterheléssel, egyéb káros fizikai kölcsönhatással, így korlátlan számban elvégezhető diagnosztikai eljárás.

A hasi ultrahang vizsgálat javasolt lehet az alábbi panaszok esetén: hasi fájdalom, hasi puffadás, emésztési zavarok (például étvágytalanság, hasmenés, székrekedés), hányinger, hányás, sárgaság, vizelet színének megváltozása vagy a vizeletürítés nehézségei, hirtelen súlyvesztés, laboreltérések kivizsgálása. Javasolt továbbá évenként elvégezni a vizsgálatot kontroll céljából igazolt zsírmáj, hemangioma, máj- vagy veseciszta, epekövesség esetén

A 30 éves kor alatti hölgyek esetében önállóan, 30-35 éves kor között szükség szerint mammográfiával kiegészítve, 40 éves kor felett pedig a mammográfia kiegészítéseként alkalmazzuk a diagnosztikában.

Az ultrahang vizsgálat általában fájdalommentes, legfeljebb minimális kellemetlenséggel járó vizsgálati módszer. Egyes kórképek (pl. epekövesség gyulladással, ízületi panaszok, stb.) kivizsgálása során előfordulhat nyomásérzékenységből eredő pillanatnyi fájdalom.

Az ultrahang vizsgálat időtartama vizsgálatonként eltérő, 15 – 30 percre tehető. A vizsgálat része az anamnézis felvétele, korábbi leletek áttekintése és a látottak radiológus általi kiértékelése, javaslatok átbeszélése is.

Az ultrahang vizsgálat révén a különböző szerveink strukturális, azaz szerkezeti állapotáról kaphatunk információkat. Az egyes szerkezeti eltérések önmagukban is diagnosztikus értékkel bírhatnak, míg más észlelt eltérésekből működésbeli zavarokra következtethetünk, ezáltal segítve a pontos diagnózis felállítását.

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat esetén az időpont előtt 5 órával már nem lehet táplálkozni, kizárólag szénsavmentes vizet szabad fogyasztani, amelyet folyamatosan lehet inni, mivel a vizsgálathoz telt húgyhólyag szükséges. Minden más vizsgálat nem igényel előkészületet.

Leletét minden esetben a vizsgálat után közvetlenül, írásban átadjuk Önnek.

Időpont foglalás és elérhetőségeink

Kérdése van?

Töltse ki űrlapunkat és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Írjon nekünk üzenetet!

Jelentkezzen be telefonon!

Foglaljon időpontot online!