Doppler ultrahang

A nyaki erek ultrahang vizsgálata (Doppler vizsgálat) segít azonosítani azokat a rendellenességeket, amelyek befolyásolhatják a vérkeringést közvetlenül az agyba. Ez a vizsgálat lehetővé teszi, hogy a radiológus áttekintse a nyaki artériák állapotát, valamint a keringés áramlási sebességét.

Az ultrahang vizsgálat menete

Így zajlik a vizsgálat

A nyaki erek ultrahang vizsgálata nem invazív és fájdalommentes eljárás. A radiológus a vizsgálófejet az érintett területre helyezi, amely ultrahanghullámokat bocsát ki és érzékeli a véráramlást a nyakon.

A nyaki erek ultrahang vizsgálata segítségével a radiológus képet kaphat az artériák állapotáról, keresztmetszetükről, az érfalak vastagságáról, a szív ritmusáról, az esetleges plakkosodásról és annak mértékéről illetve a vérkeringés áramlási sebességéről. Az eredményeket általában azonnal kiértékelik, és a páciens azonnal tájékoztatást kap a vizsgálat eredményéről. 

A nyaki erek ultrahang vizsgálata fontos diagnosztikai eszköz lehet a stroke és a szívroham kockázatának felmérésében, ezért 50 éves kor felett szűrővizsgálat jelleggel javasolt évente ellenőriztetni hölgyek és férfiak esetében egyaránt, valamint a szív- és érrendszeri betegségek korai felismerésében. Az orvos javasolhatja a vizsgálatot, ha a betegnek magas a vérnyomása, vagy ha korábban volt már szív- és érrendszeri problémája.

GYIK

Gyakran ismételt kérdések

A Doppler ultrahang olyan orvosi vizsgálati módszer, amelyet a véráramlás sebességének és irányának meghatározására használnak az érrendszerben. Ez a vizsgálat segíthet a keringési rendszer különböző betegségeinek diagnosztizálásában, például az artériás vagy vénás rendszer zavarainak, az érszűkületeknek és az érszakadásnak a kimutatásában, így egyaránt használatos a végtagi keringés és nyaki artériák keringési sajátosságainak detektálására.

A Doppler ultrahang vizsgálatot általában akkor javasolják, ha az alábbi tünetek és panaszok jelentkeznek:

  • Lábdagadás
  • Fájdalom és nehézségérzet a lábakban
  • Lábizomgörcsök
  • Vérrögképződésre utaló jelek (pl. duzzanat, bőrpír, melegség)
  • Szívbetegségre utaló tünetek (pl. légszomj, szédülés)
  • Vérnyomás ingadozása
  • Memóriazavarok
  • Fülzúgás
  • Stroke utáni kontroll

A Doppler ultrahang vizsgálat általában nem igényel különleges előkészületeket.

A Doppler ultrahang vizsgálat fájdalommentes és nem invazív, így a legtöbb beteg számára kellemetlenséget okozó érzés nélkül elvégezhető. Az ultrahangos technológia segítségével az orvos általában könnyen vizsgálhatja az érintett területet, azonban egyes ritka betegségek megléte nehezítheti a vizsgálathoz szükséges hanyatt fekvő pozícióban maradást a hirtelen fellépő szédülés, hányinger következtében.

A Doppler ultrahang vizsgálat időtartama általában 10 – 20 perc, attól függően, hogy mely testrészre vonatkozik a vizsgálat. A Doppler ultrahang vizsgálat rendkívül pontos eredményeket szolgáltat, és segít az orvosnak a diagnózis pontosabb meghatározásában, így az eredmények alapján könnyebben kiválasztható a megfelelő kezelés

Időpont foglalás és elérhetőségeink

Kérdése van?

Töltse ki űrlapunkat és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Írjon nekünk üzenetet!

Jelentkezzen be telefonon!

Foglaljon időpontot online!